24 Ocak 2008 Perşembe

Beklenti Şekillendiricisi

Bollywood'un anlatım dilinin alıştığımızdan farklı olduğunu belirtmiştim.* Batı sinemasından hint filmlerine geçişin mümkün olduğunca yumuşak olması için Bollywood karakteristikleri mümkün olduğunca törpülenmiş filmlerden başlamak en iyisi.Bollywood karakteristiğiyle neyi kast ediyorum?

Birincisi,her oyuncu her konuda şarkı söylemeye ve dansetmeye başlayabilir.Benim ilk önereceğim filmler bu dans sahnelerini karakterin dansçı olması ya da bir festivale,düğüne gidilmiş olması gibi sebeplerle konunun içine mümkün mertebe gömmüş olanlarıdır.Ayrıca dediğim gibi,bu filmleri seyrederken gerçekçiliği sorgulamanız değil harika müziklerinden ve başarılı danslarından zevk almaya bakmanız gerekiyor.

İkincisi,çoğu hint filminde bizim saçma ve gereksiz bulabileceğimiz,komedi unsuru katılmak amacıyla yan karakterlerin konulması.Bu karakterlerin sahneleri genelde filmde küçük bir yer taşır,kendi kültürlerinden bazı enstanteneler sunarlar.Saçma bulmamızın nedeni belki de bahsedilen esprinin vs. kültürdeki yerini bilmememizdendir.Zaten artık büyük yıldızların oynadığı 2000den itibarenki filmlerde genelde bu karakterler yer bulamıyor.

Üçüncüsü,hint kadınlarının seslerinin alıştığımız kadın sesinden oldukça tiz olabilmesi.Gerçi hint kadını sesi diye tek bir ses yok.Baskın olan iki kadın sesi türü var:birincisi,yumuşak bir tizlikte,duygulu,şehirli karakterleri seslendiren,ikincisi ise daha folklorik,diğerinden biraz kalınca,köylü kadın dansçıları vs. seslendiren.Kadın sesleri de giderek yumuşuyor ve bizim kulaklarımızın seveceği kıvama geliyor şu son yıllar içinde zaten.

Dördüncüsü,ana karakterlerin filmlere bir "giriş sahnesi"nin olması.Hint izleyicisi filme katılımcı bir seyircidir.Film sırasında aktörlere laf atarlar,beğendikleri sahneleri alkışlarlar,hatta bazıları dayanamayıp sinemada dans bile eder.Bunu bilen yönetmenler de özellikle oyuncuların ilk göründükleri sahneleri biraz "abartılı" yapmayı seçebilirler.

Beşincisi,hintlilerin ingilizce konuşmaya ve batı kıyafetleri giyinerek modernleşmeye olan merakları.İngilizce konuşmanın nedeni basit.Sonuçta Hindistan uzun yıllar boyunca İngiltere sömürgesiydi.İngilizlerle bu sırada bağlantıda olan halktaki görece üst kesimler İngilizce öğreniyorlardı,dolayısıyla ingilizce bilmek bir üstünlük göstergesi.Kıyafetlerin öyküsü de paralel aslında.Bizim bayıldığımız hint kıyafetleri,orada ucuz olanları.Batı tipi kıyafetler ise pahalı ve yüceltilenler.Dolayısıyla aktörlerin herkesin ulaşamadığı batı tarzı kıyafetleri giymesinden yanalar.Gerçi batı kadın kıyafetlerini çok erkeksi bulduklarından kadınlara bunları tam giydiremiyorlar.O yüzden sari giyinmiş bir kadının yanında nike eşofman giyinmiş bir erkek görüntüsüne hazır olun!

Hazırlıklı olmanız gereken birkaç hususu belirttikten sonra film isimlerine geçebiliriz.**


*http://hintfilmi.blogspot.com/2008/01/film-listesi.html

**http://hintfilmi.blogspot.com/2008/01/hint-filmlerini-sevmek-iin.html

Hiç yorum yok:

Hint Filmlerini Sevmek için...
Bollywood filmlerini sevmek için özellikle de başlangıçta doğru filmler şeçmek ve doğru sırayla ilerlemek çok önemli.Çünkü Bollywood'un anlatım dili alışık olduğumuz batı sinemasından farklı.>>>


Beklenti Şekillendiricisi
Bollywood'un anlatım dilinin alıştığımızdan farklı olduğunu belirtmiştim.* Batı sinemasından hint filmlerine geçişin mümkün olduğunca yumuşak olması için Bollywood >>>


Film listesi
Şimdilik izlediğim ve bildiğim filmlerden bir liste yaptım.Filmleri benzerliklerine göre üç grupta topladım.>>>